Papcel Litovel na sebe podal insolvenční návrh2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Papcel Litovel na sebe podal insolvenční návrh

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Předseda představenstva Papcelu David Dostál v insolvenčním návrhu uvedl, že několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu narušily důvěru bank. Litovelský podnik má nyní dohodnuté zakázky za několik stovek milionů korun, které však kvůli nedůvěře bank není schopen realizovat. Společnost Papcel loni zaměstnávala v průměru 250 pracovníků.

Dluhy přestal Papcel splácet ve druhé polovině července. „Společnost podala insolvenční návrh do jednoho měsíce od zastavení plateb proto, aby se vyhnula odpovědnosti za škodu věřitelů v případě jeho nepodání,“ řekl webu E15.cz advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.

Papcelu loni klesly tržby o polovinu na 799 milionů korun z 1,626 miliardy korun v roce 2017. Litovelský výrobce papírenských strojů v roce 2018 snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů korun. „Hospodářské výsledky společnosti za rok 2018 zůstaly významně za očekáváním zejména v důsledku storna některých projektů z finančních důvodů na straně zákazníka,“ komentoval ve výroční zprávě loňské hospodaření Dostál.