Opozice požádala o svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě5Foto© idnes.cz

Opozice požádala o svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě

, 26 novinky, 3 zhlédnutí

Aktualizace: 21.06.2019 11:03 Vydáno: 21.06.2019, 10:58

Praha - Pětice opozičních stran požádala předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě. Pod žádost sebrali zástupci ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN 66 podpisů. Hlasovat budou zákonodárci zřejmě ve středu. Podle iniciátorů hlasování by se měli jasně vyslovit k podpoře premiéra Andreje Babiše (ANO), který je podle návrhu auditní zprávy Evropské komise ve střetu zájmů a který čelí obvinění v dotační kauze Čapí hnízdo.

Podle rozložení sil sněmovních stran by měla menšinová vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty hlasování ustát, k vyslovení nedůvěry je třeba 101 hlas, kluby pětice opozičních stran a SPD čítají celkem 87 poslanců. Podle iniciátorů hlasování je ale důležité, aby se všichni zákonodárci jasně vyslovili k podpoře předsedy vlády, který podle nich zatěžuje Českou republiku. "Pokud se ukáže, že nemáme dostatečnou podporu a vláda bude pokračovat, my budeme pokračovat také, situace je neúnosná a vidíme to nejen my," řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala.

"Nemůžeme odmítat svou politickou odpovědnost," komentoval pravděpodobný výsledek hlasování předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše stále není jisté, že hnutí ANO dostane podporu sociálních demokratů. Výroky ministrů za sociální demokracii podle něj napovídají, že menší koaliční partner není v podpoře premiéra jednotný. Bartoš proto vyčkává na výsledek odpoledního jednání předsednictva ČSSD.