Opozice potvrdila, že chce nouzový stav zatím jen do konce dubna11Foto© idnes.cz

Opozice potvrdila, že chce nouzový stav zatím jen do konce dubna

, 55 novinky, 2 zhlédnutí

Představitelé opozičních stran ve Sněmovně potvrdili, že podpoří prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru zatím jen do konce dubna. Navrhl to předseda KSČM Vojtěch Filip. TOP 09 mluví o 14 dnech, tedy ještě kratší době, k čemuž se přiklánějí také lidovci. K delšímu trvání nouzového stavu opozice postrádá jasný plán vlády, jak dál postupovat a jaká opatření přijímat. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal Sněmovnu o prodloužení až do 11. května.

Sněmovna v úterý omezila vystoupení zástupců jednotlivých poslaneckých frakcí nejvýše na pět minut.

Překotné přijímání improvizovaných vládních opatření proti koronaviru musí podle předsedy ODS Petra Fialy skončit. Vláda by podle něj měla představit plán obnovování svobod a nastartování země. "Je potřeba jednat rychle, ale i rozumně. Je potřeba, aby se překotnost a improvizace nahradila jasným plánem," uvedl. "Vláda musí ukončit období veřejně sdělovaných a poté popíraných nápadů," dodal s poukazem na rozdílná vyjádření zástupců exekutivy například k délce uzavření hranic nebo otevírání dalších typů prodejen.

Vláda už si podle něho nevystačí s PR o rouškách, které si lidi sami ušili, a ani premiér Babiš se nemůže tvářit, jako kdyby šití roušek sám vymyslel, dodal Fiala.