Olomoucký krajský soud začal rozplétat korupční kauzu Vidkun2Foto© zpravy.aktualne.cz

Olomoucký krajský soud začal rozplétat korupční kauzu Vidkun

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Dle žalobce získával olomoucký podnikatel Ivan Kyselý v letech 2014 až 2015 soustavně od policie cenné informace z trestních spisů, kterých poté využíval a dával pokyny, jak má policie jednat. Dohromady šlo o devět kauz, některé se týkaly tehdejšího hejtmana. Obžalovaní vinu popírají, Kyselý se z jednání omluvil.

Spis podle žalobce Miroslava Stokláska postihuje období minimálně od 29. července 2014 do 13. října 2015. "Kyselý v Olomouci a na dalších místech ČR od náměstka ředitele krajského ředitelství Kadlece soustavně, pravidelně a dlouhodobě vyžadoval a neoprávněně si nechal sdělovat konkrétní informace z trestních řízení, které nebyly přístupné osobám stojícím mimo tato trestní řízení, ačkoliv věděl, že na sdělení takových informací nemá nárok a že Karel Kadlec tím vědomě porušuje své zákonné povinnosti," uvedl žalobce.

Kyselý tyto informace využíval podle žalobce ve svůj prospěch nebo ve prospěch spřízněných osob, mezi které patřil tehdejší hejtman Rozbořil, nebo je využíval v neprospěch jiných. Podle žalobce navíc na základě sdělených informací instruoval Kadlece, jaké další kroky mají policisté v určitých kauzách učinit. "V důsledku toho v Olomouckém kraji prostřednictvím Kadlece a Petrůje záměrně ohrožoval a mařil cíle trestních řízení," doplnil Stoklásek. Podle žalobce z trestních řízení nejen unikaly neveřejné informace, ale v některých případech to vedlo i k maření úkonů v trestních řízení.