Očkovací centrum ve vinohradské nemocnici: Obslouží 600 lidí denně1Video© idnes.cz

Očkovací centrum ve vinohradské nemocnici: Obslouží 600 lidí denně

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Nové očkovací centrum v Praze zřídila FNKV v budově LDN v 5. patře. Uvést jej do provozu trvalo zdejšímu personálu zhruba čtyři dny. „Zřízení očkovacího centra spočívalo v předělání celého jednoho patra budovy, přičemž stávající pacienty jsme přemístili do jiných pater,“ sdělil k tomu ředitel FNKV Petr Arenberger.

Očkovací centrum bude sestávat z místností, kde se pacienti registrují, kde bude vakcína aplikovaná a z ordinací, kde budou pacienty vyšetřeni před očkováním. „Dále jsou tam čtyři velké místnosti, které slouží k odpočinku po očkování pro případ pacientů, kteří musí povinně 20–30 minut po očkování počkat v očkovacím centru, pokud by došlo k akutní alergické reakci,“ vysvětlil ředitel pro Blesk.cz.

Chod bude mít na starosti patnáctičlenný personál – lékaři, zdravotní sestry, registrující pracovníci a farmaceut, který bude očkovací látku ředit na pracovišti. Podle ředitele jsou prostory uzpůsobené tomu, aby zde mohlo být denně naočkováno 1 440 pacientů, a to při zachování nezbytných rozestupů a bez hromadění pacientů. „S tím se ovšem počítá při dvanáctihodinovém provozu,“ upřesnil ředitel. „Nyní nás čeká spíše pomyslné zahřívací kolo, kdy bychom měli být schopní očkovat 600 pacientů denně.“