Obyvatelé tichomořských států Samoa a Kiribati už mají rok 20203Foto1Video© novinky.cz

Obyvatelé tichomořských států Samoa a Kiribati už mají rok 2020

, 15 novinky, 4 zhlédnutí

Obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova (Kiritimati), který je součástí ostrovního státu Kiribati, oslavili úderem 11.00 SEČ jako první na planetě příchod nového roku 2020. O čtvrt hodiny později, v 11.15 odbila půlnoc na Chathamových ostrovech, které patří Novému Zélandu. Zbytek Novozélanďanů se k oslavám přidá ve 12.00, spolu s obyvateli Fidži a ostrovního království Tonga. Celkem ve světě potrvá přechod do nového roku 26 hodin, skončí ve středu ve 13.00 na Bakerově ostrově a Howlandově ostrově, neobydlených tichomořských atolech.

Nový rok mohou vždy jako první vítat obyvatelé území, která se nacházejí nejblíže na západ od datové hranice. Tato mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, je hranicí, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Ke zhruba 190 tisícům občanům Samoy se každoročně na Silvestra přidávají tisíce turistů, kteří si chtějí užít výsadu, že do nového roku vstoupí jako první obyvatelé Země. Oslavy ale letos utlumí dozvuky epidemie spalniček, která tady od října zabila 81 lidí. Mimořádný stav, který úřady vyhlásily po vypuknutí epidemie, ministerstvo zdravotnictví odvolalo teprve v sobotu.