Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na 200 milionů korun, řekl Vojtěch2Foto© idnes.cz

Nová chytrá karanténa letos vyjde asi na 200 milionů korun, řekl Vojtěch

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Nová podoba projektu chytré karantény, který má od pondělí převzít ministerstvo zdravotnictví, by měla letos vyjít zhruba na 200 milionů korun. Zahrnuty jsou v tom náklady na informační technologie a na nové pracovníky, kteří by měli nastoupit do nového odboru ministerstva a na všech 14 hygienických stanic. Dohromady by mělo jít o více než 150 nových pracovníků. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministr řekl, že na každou z 14 krajských hygienických stanic by mělo nastoupit deset nových pracovníků. Budou se soustředit na trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s nemocnými. Na ministerstvu také podle něj vznikne speciální odbor, který bude řešit kromě aktuální epidemie nového koronaviru i další hrozby pro veřejné zdraví. Chytré karanténě se v něm bude věnovat 17 lidí a celý projekt bude mít pod sebou hlavní hygienik, dodal Vojtěch.

Na pozici hlavního hygienika ministerstvo vypsalo výběrové řízení poté, co vláda v polovině března odvolala Evu Gottvaldovou. Nyní je řízením pověřená ředitelka středočeských hygieniků Jarmila Rážová. Vojtěch řekl, že výsledek výběrového řízení by měl být znám v řádu týdnů.