Nezaměstnanost v dubnu klesla na 2,7 procenta2Foto© patria.cz

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 2,7 procenta

, 9 novinky, 8 zhlédnutí

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 210.000 lidí, nejméně od června roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340.000.

Situace podle úřadu odpovídá dlouhodobému vývoji na pracovním trhu i ročnímu období. "V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství," sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. "V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat," doplnila.

Pokles nezaměstnanosti mírně předčil odhady odborníků oslovených ČTK, kteří očekávali snížení na 2,8 procenta. Počet uchazečů o práci v evidenci pracovních úřadů klesl v dubnu oproti březnu o více než 17.000, a ve srovnání s loňským dubnem dokonce o skoro 33.000. Ze zhruba 210.000 lidí bez práce byla naprostá většina - přes 188.000 - takzvaně dosažitelná, tedy schopna okamžitě nastoupit do práce.