Nezaměstnanost v Česku stoupla, meziročně ale podíl lidí bez práce klesl4Foto© byznys.ihned.cz

Nezaměstnanost v Česku stoupla, meziročně ale podíl lidí bez práce klesl

, 11 novinky, 2 zhlédnutí

Během celého loňského roku nezaměstnanost podle úřadu práce kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. Pro pracovní trh byl charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání, uvedl úřad práce.

Také v prosinci situace na pracovním trhu odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a rovněž běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. „S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v prosinci v Praze, kde činila 1,9 procenta. Následovaly Pardubický kraj s 2,2 procenta a Jihočeský a Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,4 procenta lidí, což je nejvíce v ČR.