Nemůžeme dál zadržovat Agrofertu dotace, tvrdí zemědělský fond© domaci.ihned.cz

Nemůžeme dál zadržovat Agrofertu dotace, tvrdí zemědělský fond

, 6 novinky, 5 zhlédnutí

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zopakoval, že se na něj nevztahují rozpočtová pravidla, tím pádem ani paragraf o střetu zájmů, nemůže tedy holdingu Agrofert dál zadržovat dotace od února 2017 do loňského srpna. Ve čtvrteční  tiskové zprávě tím reagoval na trestní oznámení, která v souvislosti s rozhodnutím SZIF proplácet Agrofertu dotace podaly některé opoziční strany.

Zákon o rozpočtových pravidlech zakazuje poskytnout dotace při střetu zájmů. SZIF má ale rozdílné postavení než poskytovatelé dotací z kohezního fondu, neposkytuje dotace ze státního rozpočtu a nevztahuje se na něj, na rozdíl od poskytovatelů dotací z kohezního fondu, zákon o rozpočtových pravidlech. Dotace rozděluje podle zákona o SZIF.

"Vzhledem k výše uvedenému se SZIF nachází v odlišném právním postavení než poskytovatelé dotací z kohezního fondu, a tudíž není důvodné, ani legální dále zadržovat dotace společnostem z koncernu Agrofert schválené v období od 9. 2. 2017 do 1. 8. 2018, u nichž splnily všechny podmínky," uvedl fond.