Německo uvolní kontroly na hranicích, může dojít k jejich zrušení© novinky.cz

Německo uvolní kontroly na hranicích, může dojít k jejich zrušení

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Německo od soboty zcela zruší nebo alespoň uvolní kontroly na svých hranicích zavedené kvůli koronaviru. Na tiskové konferenci v Berlíně to ve středu oznámil ministr vnitra Horst Seehofer. Hranice s Lucemburskem přestane Německo kontrolovat zcela, stejný krok se brzy chystá učinit i v případě Dánska. Kontroly hranic s Francií, Rakouskem a Švýcarskem sice budou pokračovat do 15. června, ale v uvolněném režimu. Hraniční přechody s Českem spolková republika nehlídala ani dosud. O úplný návrat k normálu však usiluje i zde.

Změny hraničního režimu podle Seehofera, který ve středu o svých záměrech informoval vládu, umožňuje aktuální vývoj pandemie. Počet nově nakažených se v Německu i v sousedních zemích výrazně snižuje. Když tento trend bude pokračovat, bude podle ministra v polovině června možné úplně otevřít i hranice s Francií, Rakouskem a Švýcarskem.

Do té doby zde sice Berlín počítá s pokračováním kontrol, které však už nebudou systematické, ale pouze namátkové. Nově také budou otevřené všechny hraniční přechody s těmito státy.