SlunečnoPraha12°
Na zlepšení kvality vody jdou miliardy, přesto se nelepší, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad3Foto© zpravy.aktualne.cz

Na zlepšení kvality vody jdou miliardy, přesto se nelepší, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Stát dal v letech 2013 až 2020 z evropských peněz a ze státního rozpočtu 2,7 miliardy korun na monitoring kvality vody a modernizaci technologií v úpravnách vody, přesto se kvalita povrchových ani podzemních vod nezlepšila. Někde se i zvýšil výskyt pesticidních a dusíkatých látek, což se promítlo do kvality zdrojů pitné vody. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který to dnes uvedl v tiskové zprávě. Za hlavní znečišťovatele označil NKÚ zemědělskou činnost.

"Je třeba odmítnout, že se kvalita povrchových a podzemních vod v ČR zhoršovala a zvyšovalo se množství pesticidů ve vodě. Jde o hrubé nepochopení a dezinterpretaci údajů o výskytu těchto látek ve vodách, kdy nelze sledovat pouze absolutní hodnoty o jejich výskytu," reagovalo ministerstvo zemědělství. Podle něj je situace z hlediska výskytu pesticidů nejméně od roku 2010 stabilní.

V důsledku rozšířeného sledování těchto látek se jen prohloubily znalosti o jejich výskytu v povrchových a podzemních vodách, zdůraznil mluvčí. Podle ministerstva jen za posledních deset let klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin o více než 30 procent.