Na vojenské přehlídce v Paříži se předvedl létající muž3Foto2Video© irozhlas.cz

Na vojenské přehlídce v Paříži se předvedl létající muž

, 5 novinky, 7 zhlédnutí

Paříž Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži u příležitosti pondělních oslav francouzského státního svátku k překvapení návštěvníků, mezi kterými po boku prezidenta Emmanuela Macrona nechyběla německá kancléřka Angela Merkelová, doplnil „létající muž“ na futuristickém zařízení zvaném Flyboard Air. Je to zvláštní vznášedlo podobné dronu a vybavené podle AFP několika motory. Pilot na zařízení během letu stojí.

Ačkoli Flyboard Air není čerstvou novinkou, novináři a uživatelé na twitteru ukázku letových možností stroje označili za ohromující. Zařízení pilotoval jeho tvůrce Francouz Frank Zapata, který během letu držel v ruce pušku.

Zapata na svém webu o zařízení tvrdí, že vyniká rychlostí a obratností a že v případě ztráty jednoho motoru ostatní pohonné jednotky výpadek snadno vyrovnají. Současná verze flyboardu umožňuje vynést až stokilogramového pilota do výšky 150 metrů, rychlost letu pak dosahuje 140 kilometrů v hodině. Délka letu, než se spotřebuje palivo v podobě kerosinu, nyní dosahuje deseti minut, což znamená podle portálu Epoch Times čtyřkilometrový dolet.