Na Tchaj-wan doprovodí Vystrčila 90členná delegace5Foto© zpravy.aktualne.cz

Na Tchaj-wan doprovodí Vystrčila 90členná delegace

, 19 novinky, 10 zhlédnutí

Aktualizace: 11.08.2020 16:35 Vydáno: 11.08.2020, 16:35

Praha - Na Tchaj-wan doprovodí předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) devadesátičlenná delegace včetně osmi senátorů. Misi, v níž budou co do počtu převažovat podnikatelé, dnes schválil organizační výbor horní komory. Vystrčil novinářům řekl, že na Tchaj-wan poletí i vdova po zesnulém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který cestu plánoval, Věra Kuberová. V programu má Vystrčil setkání s tchajwanskou prezidentkou, předsedou tamního parlamentu a některými ministry.

Na Tchaj-wan nebude Vystrčil cestovat vládním letounem, ale strojem tchajwanských aerolinek. Předseda horní komory dnes zopakoval, že ho k tomu vedly praktické důvody spojené s pandemií koronaviru, ne politický tlak.

Návštěvu Tchaj-wanu delegace v čele s Vystrčilem absolvuje na přelomu srpna a září. Proti cestě protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii. Návštěvu kritizují i Hrad a představitelé vlády. Misi plánoval Kubera před svým lednovým úmrtím. I jeho od cesty zrazoval zejména prezident Miloš Zeman, podle něhož to ohrozí vztahy s Čínou. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) cestu nedoporučili. Vystrčil se ale rozhodl misi uskutečnit i z principiálních důvodů a kvůli nátlaku Číny, která pohrozila odvetou.