Na Staroměstské náměstí míří 17metrový smrk, rozsvěcet ho budou tajně5Foto1Video© idnes.cz

Na Staroměstské náměstí míří 17metrový smrk, rozsvěcet ho budou tajně

, 20 novinky, 2 zhlédnutí

Více než sedmnáctimetrový smrk ztepilý rostl v rohu zahrady na okraji vesnice a na jeho kácení se sem přišla podívat řada lidí ze sousedství. Na semenáček stromu narazili tehdy ještě manželé Veselí úplně náhodou před 40 lety. Tehdy jen pár desítek centimetrů vysoký stromeček rostl u trati, kam jeho semeno přivál vítr z nedalekého lesa.

„Šli jsme z hub, našli jsme malý semenáček, tak jsme ho zasadili,“ řekl Roman Veselý. Ten ho také přihlásil do soutěže společnosti, která organizuje Vánoční trhy v centru Prahy. Poprvé svůj strom nabídl již přede dvěma lety, tehdy se ale organizátorům soutěže zdál ještě moc nízký. Letos ho přihlásil podruhé a tentokrát uspěl.

Připustil, že jim strom bude na zahradě chybět, ale už také trochu překážel. Panu Veselému i jeho sousedovi už začal narušovat podezdívku plotu a stojí hned u silnice. Na okraji vesnice někdy foukají docela silné větry, takže by klidně mohl i spadnout. Pro jeho bývalou manželku je loučení se stromem, který tu spolu zasadili, i trochu smutné. „Člověk si uvědomí, jak strašně ten život utekl, 40 let je pryč,“ řekla Martina Veselá, která si ze stromu na památku odnesla tři třísky. „Jednu pro bývalého manžela, další pro vnoučata a jednu pro sebe,“ prozradila.