Na Moravě a ve východních Čechách se rozvodnily řeky, hasiči budují hráze z pytlů3Foto© domaci.ihned.cz

Na Moravě a ve východních Čechách se rozvodnily řeky, hasiči budují hráze z pytlů

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Varování před silným deštěm a rizikem povodní vydali meteorologové v pondělí. Podle aktualizace z dnešního rána má dnes pršet na většině území České republiky s výjimkou jihu Moravy a jihozápadu Čech. Riziko povodní je nejvyšší v okresech Pardubice a Chrudim, v okolí Mohelnice, Moravské Třebové a Boskovic a dále na Ostravsku, Odersku a v okolí Hranic na Moravě.

V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků. "Během dne bude srážková činnost v zasažených oblastech postupně slábnout a bude se přesouvat k severozápadu, zejména do vrcholových oblastí Krušných hor," informoval ráno ČHMÚ.

Vydatný noční déšť zvedl hladiny některých řek a potoků. Varování meteorologů před rizikem vzestupu hladin platí pro severovýchodní Čechy a Moravu se Slezskem s výjimkou jihu Vysočiny, části Jihomoravského kraje a jihu Olomouckého kraje.