ZataženoPraha12°
Na Filozofické fakultě UK začala stávka za klima. Studenti chtějí v budově přespat, vedení je proti4Foto© domaci.ihned.cz

Na Filozofické fakultě UK začala stávka za klima. Studenti chtějí v budově přespat, vedení je proti

, 8 novinky, 6 zhlédnutí

V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v úterý začala studentská okupační stávka za klima. Vysokoškoláci tak po vzoru středoškoláků protestují proti klimatickým změnám a za lepší ochranu životního prostředí. Stávka má trvat do středy, studenti chtějí v budově fakulty přespat. Vedení fakulty s tím ale nesouhlasí a chce, aby studenti místo po 22:00 opustili, řekl v úterý proděkan Daniel Soukup. Protest by měl vyvrcholit ve středu demonstrací na Palachově náměstí a pochodem k rektorátu UK.

Zástupci iniciativy Univerzity za klima v úterý nejdříve před několika desítkami mladých lidí na Palachově náměstí přečetli své prohlášení, ve kterém upozornili na to, že stávkou nemíří proti vedení FF UK, ale chtějí vyzvat vládu k omezení emisí. Společnost podle nich potřebuje změnu ve svém přístupu k životnímu prostředí a lidé by v tomto ohledu měli být aktivnější. Současnou situaci přirovnali k době sametové revoluce před 30 lety. Následně se skupina vysokoškoláků vydala do budovy fakulty, kde by protestující chtěli zůstat přes noc do středy.

Podle proděkana Soukupa vedení fakulty respektuje protest studentů jako vyjádření jejich občanského postoje, trvá ale na tom, aby stávkující v budově zůstali v úterý nejdéle do 22:00. "Vedení se domluvilo se zástupci iniciativy, že na noc musí všichni budovu opustit," řekl Soukup. "Doufáme, že se to vyřeší v klidu, ale nemůžeme vyloučit, že v případě nutnosti bychom se obrátili na policii," dodal. Mluvčí iniciativy Univerzity za klima Kryštof Říha odpoledne ČTK řekl, že většina stávkujících studentů je odhodlaná přesto v budově v noci zůstat.