Na dny NATO řpřišlo na letišti v Mošnově 125 tisíc lidí© zpravy.aktualne.cz

Na dny NATO řpřišlo na letišti v Mošnově 125 tisíc lidí

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík řekl, že travnatá plocha v areálu byla zaplněna v míře, v jaké v minulých letech nebyla. "Jsme spokojeni, když vidíme, kolik návštěvníků dorazilo, ale naším primárním cílem není trhat návštěvnické rekordy, ale to, aby akce proběhla tak, jak byla naplánována, a neměli jsme žádné mimořádné události," řekl Pavlačík.

Dopoledne se u letiště ze všech stran tvořily kolony aut. Lidé v nich strávili až dvě hodiny. Operátor speciální policejní linky Michal Tichý řekl ČTK, že nápor kulminoval kolem jedenácté hodiny. Nejdelší kolona vedoucí ze Studénky, přes kterou se k letišti jede z dálnice, měřila v té době přibližně devět kilometrů. Ze směrů od Ostravy a od Příbora byly kolony poloviční, měly přes čtyři kilometry.

K nejatraktivnějším ukázkám patřila vystoupení tří akrobatických leteckých skupin nebo společná show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky a pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. Lidé ji budou moci vidět i v neděli, pak už se ale toto vystoupení podle Pavlačíka asi nikdy nebude opakovat. "Pro Iva Kardoše je to poslední vystoupení, protože končí svou kariéru display pilota českých vzdušných sil," řekl Pavlačík.