Mnoho malých dětí v ústavech, kritizuje Česko Rada Evropy© ct24.ceskatelevize.cz

Mnoho malých dětí v ústavech, kritizuje Česko Rada Evropy

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

„Výbor kritizuje selhání České republiky, která nepřijala a nezapracovala do svých předpisů odpovídající... strategii,” uvádí se v tiskové zprávě výboru. Česko podle výboru porušuje práva především romských dětí a dětí s postižením mladších tří let, zaručená v Evropské sociální chartě z roku 1961.

Závěry výboru jsou výsledkem tříletého šetření, které podnítily tři nevládní organizace. Fórum pro lidská práva se sídlem v Praze, Validity Foundation a Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) před třemi lety podaly společně kolektivní stížnost a poskytly důkazy prokazující porušení práv dětí.

„Rozhodnutí výboru jasně znamená, že mezinárodní právo nebude akceptovat pokračující umísťování dětí do ústavní péče. Státy musí zajistit terénní a komunitní služby, které jsou nezbytné pro to, aby děti, zvláště romské děti a děti s postižením, mohly vyrůstat se stabilními, milujícími pečovateli. Očekáváme, že se česká vláda nyní vydá tímto směrem,” zdůraznila výkonná ředitelka Validity (Mental Disability Advocacy Centre) Ann Cambellová.