Miroslav Novák: Úrokové sazby zůstaly beze změny© kurzy.cz

Miroslav Novák: Úrokové sazby zůstaly beze změny

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Srpnové zasedání bankovní rady ČNB podle předpokladu žádné zásadní změny v nastavení měnové politiky nepřineslo. Úrokové sazby zůstaly beze změny, s hlavní sazbou na úrovni 0,25 %. Podle guvernéra J. Rusnoka je navíc velmi málo pravděpodobné, že do konce letošního roku dojde ke změně sazeb, i když v případě, že si to ekonomická situace vyžádá tak sazby mohou být upraveny.

Novou makroekonomickou prognózu ČNB ještě nezveřejnila, avšak z pohledu na grafy z tiskové konference je zřejmé, že k určitým změnám oproti květnové prognóze došlo především v případě kurzu koruny vůči euru pro letošní i příští rok směrem k silnější koruně. Tržní úrokové sazby 3M PRIBOR nově naznačují možné zvýšení měnověpolitických sazeb ČNB ve druhé polovině r. 2021, což ale J.

Rusnok následně vyvrátil s odkazem na technicistní nastavení prognózy. ČNB rovněž počítá s o něco pozvolnějším zpomalováním inflace ke 2 %, když nad 2 % by se měla inflace držet po celý zbytek letošního roku. Nová prognóza je rovněž o něco skeptičtější, pokud jde o rychlý návrat HDP na předkoronavirové úrovně.