Miliarda pro sociální služby© zpravy.aktualne.cz

Miliarda pro sociální služby

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Kraje obdrží na platy v sociálních službách miliardu korun, půl na půl je pošlou ministerstva práce a sociálních věcí a financí.

Dnes to schválila vláda, která tak stvrdila dohodu ministryň práce Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerové (za ANO) a předsedkyně Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO). Půl miliardy půjde z vládní rozpočtové rezervy a půl miliardy z nespotřebovaných nároků ministerstva práce a sociálních věcí, uvedla už dříve Schillerová.

Kraje požadovaly na sociální služby dvě miliardy korun. Kromě miliardy na platy regiony dostanou dále peníze z evropských fondů, k dispozici je 1,5 miliardy korun na tři roky. S dohodou nesouhlasili krajští radní pro sociální věci a náměstci hejtmanů. Žádali Maláčovou a vládu, aby do konce června zajistily celou sumu. Stínová ministryně práce KSČM, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová sdělila své zklamání, podle ní většina peněz půjde na individuální projekty, což může trvat čtyři až pět měsíců, ale kraje potřebují peníze hned.