Microsoft začal jednat o převzetí americké části TikToku, prezident Trump mu dal na vyjednání dohody 45 dní5Foto© ihned.cz

Microsoft začal jednat o převzetí americké části TikToku, prezident Trump mu dal na vyjednání dohody 45 dní

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Prezident Spojených států Donald Trump pohrozil zákazem čínské sociální sítě TikTok. Americká vláda se obává, že data uživatelů využívajících aplikaci nejsou v bezpečí a má k nim přístup čínská vláda. TikTok může zachránit americký Microsoft, který by jej rád koupil a provozoval platformu v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. TikTok už byl nedávno zakázán v Indii.

Americko-čínské vztahy jsou v poslední době vyostřené, obě světové velmoci se snaží demonstrovat svou mocenskou pozici skrze silové kroky. Spory se zatím odehrávají zejména v obchodní oblasti, Američané v minulosti zaměřili svoji pozornost na technologické společnosti Huawei a ZTE v souvislosti s výstavbou nové internetové sítě 5G, nyní se do jejich zájmu dostala čínská sociální síť. Na začátku července se o možném zákazu TikToku poprvé zmínil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Prezident Trump nakonec minulý pátek prohlásil, že následující den podepíše exekutivní příkaz na zákaz TikToku ve Spojených státech. Proč tak nakonec neučinil není jasné, nicméně do celé záležitosti se vložila americká společnost Microsoft, která vyjádřila zájem koupit a provozovat TikTok mimo čínské trhy – ve svém prohlášení však Microsoft vynechal Indii, dosavadní největší trh pro čínskou sociální síť, kde byla však nedávno společně s dalšími desítkami čínských aplikací zakázána.