ZataženoPraha17°
Merkelová chce podle Bildu karanténu v Německu do 15. února© idnes.cz

Merkelová chce podle Bildu karanténu v Německu do 15. února

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Berlín - Německá kancléřka chce kvůli koronaviru prodloužit karanténu v Německu přinejmenším do 15. února. Před dnešním jednáním Merkelové se zemskými premiéry to uvedl nejprodávanější německý deník Bild, který se odvolává na návrh závěrů schůzky. Do karantény se Německo uchýlilo od listopadu, následně ji opakovaně prodloužilo a její podmínky zpřísnilo, nyní uzávěra platí do konce ledna. V plánu je podle portálu Focus Online i plošné omezení pohybu na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova.

O tom, že v karanténě bude nutné pokračovat i v únoru, již o víkendu hovořil vicekancléř Olaf Scholz nebo v pondělí ministr zdravotnictví Jens Spahn. Merkelová chtěla původně se zemskými premiéry o epidemické situaci jednat 25. ledna, ale kvůli oabavám z mutací koronaviru jednání o týden uspíšila.

Spolu s prodloužením karantény se očekává i zpřísnění stávajících podmínek. Hlavní novou restrikcí by se mohlo stát omezení volného pohybu na vzdálenost maximálně 15 kilometrů od domova. Dosud toto nařízení platí v ohniscích nákazy, která vykazují více než 200 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní. To se zatím týká především Saska, Durynska či Bavorska. Celoněmecký průměr podle Institutu Roberta Kocha činí 131 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmi dní.