Masivní protesty proti brexitu. Do ulic Londýna vyšly desetitisíce lidí3Foto© kurzy.cz

Masivní protesty proti brexitu. Do ulic Londýna vyšly desetitisíce lidí

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Na očekávané hlasování o dokumentu jako takovém nakonec vůbec nedošlo poté, co vláda prohrála úvodní hlasování o pozměňovacím návrhu. Sněmovna poměrem 322 hlasů ku 306 odsouhlasila, že s definitivním schválením brexitové dohody se musí počkat, dokud její obsah nebude převeden do britského práva.

Tím pádem vstoupil do hry zákon z minulého měsíce, který stanovuje, že vláda musí požádat o tříměsíční odklad brexitu, pakliže do dnešního data parlament neschválí "rozvodovou" úmluvu, případně odchod z EU bez dohody. Přijatý pozměňovací návrh podle médií reagoval na obavu, že kdyby dnes poslanci podmínky brexitu podpořili, Británie by pak stejně mohla na konci měsíce vystoupit z EU bez dohody, protože by se do té doby nemuselo stihnout schválení příslušného ratifikačního zákona.

Podle zářijového zákona musí britská vláda o nový odklad brexitu požádat do půlnoci. Premiér Johnson se k tomu konkrétně nevyjádřil, po porážce v parlamentu ale prohlásil: "Nebudu s EU dojednávat odklad a ani nejsem ze zákona nucen tak učinit." Vláda prý plánuje příští týden předložit legislativní opatření pro ratifikaci nové "rozvodové" dohody, která je podle Johnsona v současné situaci nejlepším možným řešením. O její prosazení v Dolní sněmovně se podle všeho bude znovu pokoušet už v pondělí.