Loď miliardáře Muska míří k vesmírné stanici. Start brzdilo počasí i technické potíže6Foto© byznys.ihned.cz

Loď miliardáře Muska míří k vesmírné stanici. Start brzdilo počasí i technické potíže

, 12 novinky, 2 zhlédnutí

Mys Canaveral Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v pondělí (1:27 SEČ) odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Na palubě vesmírné lodi Crew Dragon jsou čtyři astronauti, kteří by po 27hodinovém letu měli dorazit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Původně byl start plánován na sobotu místního času, kvůli nepříznivému počasí ale Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) start o den odložil. Posádku tvoří astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči. Přistání na ISS se plánuje v úterý kolem 05:00 SEČ. První úspěšnou, ale pouze testovací výpravu na ISS absolvoval Crew Dragon s dvoučlennou posádkou v době od 30. května do 2. srpna.

Současná mise je vůbec první plnohodnotnou misí vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností, na níž se NASA podílí, uvádí agentura Reuters. Posádka lodi Crew Dragon, která byla překřtěna na Resilience (Houževnatost), by měla na ISS zůstat pět až šest měsíců.