PolojasnoPraha19°
Libyjští dozorci stříleli po migrantech, kteří prchali před náletem, tvrdí OSN3Foto© zpravy.aktualne.cz

Libyjští dozorci stříleli po migrantech, kteří prchali před náletem, tvrdí OSN

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Organizace spojených národů ve čtvrtek uvedla, že libyjští dozorci stříleli po migrantech, kteří se snažili zachránit při úterním náletu na detenční středisko v Tadžuře na předměstí libyjské metropole Tripolis. Podle organizace se prozatímní počet obětí zvýšil ze 44 na 53, včetně šesti dětí. Informovala o tom agentura Reuters. Útok na středečním mimořádném zasedání nedokázala jednomyslně odsoudit Rada bezpečnosti OSN, společné prohlášení zablokovaly USA.

OSN uvedla, že během náletu byly vypáleny dvě bomby, jedna z nich zasáhla prázdnou garáž a další obydlený hangár, ve kterém byli drženi uprchlíci. Podle zprávy několik osob vylíčilo, že dozorci začali střílet na ty migranty, kteří se po dopadu první bomby snažili utéci.

Odpovědnost za útok odmítají oba kabinety, které v zemi usilují o moc. Ten na východě, podporovaný maršálem Chalífem Haftarem, neuznává tripoliskou vládu premiéra Faíze Sarrádže, za níž stojí OSN. Haftar, který ovládá většinu země, zahájil 4. dubna ofenzivu za dobytí Tripolisu.