Lék bamlanivimab proti těžkému covidu dostala první pacientka4Foto© novinky.cz

Lék bamlanivimab proti těžkému covidu dostala první pacientka

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Lék bamlanivimab, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek první pacientka v Česku. Thomayerova nemocnice ji pak bez komplikací propustila domů. Na tiskové konferenci to oznámilo vedení nemocnice. Obdrželo 500 ampulí léku. Podle potřeby ho pro pacienty dostanou i další nemocnice. Premiér Andrej Babiš (ANO)kritizoval klinickou skupinu ministerstva zdravotnictví za rozhodování o nových lécích proti covidu. Podle předsedy vlády je její přístup velice rezervovaný. Chce o tom mluvit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Lék bamlanivimab je pro pacienty s rizikovými faktory, kteří by mohli mít těžký průběh nemoci, skončit v nemocnici a je u nich i riziko úmrtí. Dostávají ho krátce po nakažení. Medikament obsahuje takzvané monoklonární protilátky, které znemožňují viru vstoupit do buněk. Napodobují tak činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plicní tkáně. Podle výrobce omezuje bamlanivimab riziko hospitalizace a úmrtí o 70 procent.

"Včera (ve čtvrtek) dostala lék první pacientka. Doufáme, že jí to pomůže. V klinických studiích šest ze sedmi pacientů, kteří by se dostali do nemocnice, se do ní díky této preventivní léčbě nedostanou," uvedla přednostka pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Podle ní nemocnice nečeká jen na léky z ciziny, ale ve spolupráci s vědci a lékařskými fakultami vyvíjí i léky vlastní. Nyní se zkouší klinicky molekuly, které by mohly být účinné u těžších forem nemoci, přiblížila Vašáková.