Kouř z australských požárů obkrouží podle NASA celou planetu4Foto© zpravy.aktualne.cz

Kouř z australských požárů obkrouží podle NASA celou planetu

, 6 novinky, 8 zhlédnutí

Kouř z rozsáhlých požárů na východním pobřeží Austrálie by mohl dokola obkroužit celou planetu a v příštích dnech se vrátit nad západní pobřeží kontinentu. S odkazem na údaje americké kosmické agentury NASA to v pondělí napsal australský zpravodajský server ABC. Meteorologové tento týden očekávají příchod dešťů, které však podle hasičů zřejmě nebudou dostatečně vydatné, aby několikaměsíční požáry uhasily.

Podle profesorky Lisy Harvey-Smithové z jedné z australských univerzit se už kouř z požárů dostal nad tři čtvrtiny zemského povrchu. Vystoupal totiž do výšky asi 17 kilometrů a v cestě mu tolik nebrání počasí a zemská atmosféra. Tím, jak se šíří do prostoru, se však zmenšuje jeho koncentrace a na vzdálenějších místech není lidským okem rozeznatelný. Vědecké přístroje a satelity ho ovšem zaznamenají.

Vítr kouř zanáší východním směrem přes Tichý oceán k Jižní Americe. Podle vědců je proto možné, že se australské město Perth na západě země zahalí v příštích dnech do lehkého oparu kouře, který obkrouží planetu a nad kontinent se znovu dostane ze západu.