MrholeníPraha10°
Koronavirus ekonomiku zasáhne, ale dramatické to nebude2Foto© kurzy.cz

Koronavirus ekonomiku zasáhne, ale dramatické to nebude

, 9 novinky, 7 zhlédnutí

S nákazou koronavirem přijdou dopady na ekonomiku, které bude nezbytné mírnit. Hodně bude záležet na rozsahu krize. Vládní i finanční instituce si nyní provádějí simulace možného vývoje podle toho, jak velká část ekonomiky a jak dlouho bude zasažena. Kdy bude nákaza eskalovat a kdy začne odeznívat. Opatření proti nákaze omezí obecně pohyb osob a zboží, ochromí na čas dopravu. Sníží se zahraniční poptávka v nejvíc postižených zemích, ale může být ohrožen i dovoz důležitých komponentů.

Světové organizace jako OECD již odhadují snížení globálního ekonomického růstu. Čína koriguje kvůli COVID-19 původní odhad růstu HDP z původních 6 % na 4 %. První letošní kvartál půjde čínská ekonomika dokonce do mínusu. První reakcí na tyto problémy byl propad na akciových trzích, světové trhy panikaří.

Na zhoršenou situaci reagují i centrální banky, americký Fed, britská centrální banka a další snižují úrokové sazby. Změkčování české koruny nad 27 Kč/euro podpoří export (to je výhoda vlastní měny), mimořádné zasedání Rady ČNB také kvůli útlumu ekonomiky snížilo úrokovou sazbu o půl procentního bodu.