ZataženoPraha19°
Komunisty Babišův plán na vznik státní banky zklamal2Foto© denikn.cz

Komunisty Babišův plán na vznik státní banky zklamal

, 7 novinky, 5 zhlédnutí

Praha - Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na vytvoření komerční banky v rukou státu není podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dostatečně přesvědčivý, aby jeho strana nadále tolerovala menšinovou vládu ANO a ČSSD. Filipovi také vadí, že je nereálné stihnout založit novou banku do konce volebního období, řekl České televizi (ČT). Podle informací ČT a Deníku N Babiš komunistům předložil starší plán na vznik národní rozvojové banky, která má vzniknout na základech již existující Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Návrh na vznik komerční banky v rukou státu předal Babiš lídrům KSČM ve středu. Jednal s nimi potom, co se drtivá většina členů širšího vedení komunistické strany vyjádřila pro ukončení sněmovní tolerance menšinového kabinetu ANO a ČSSD. Dohodovací řízení by mělo skončit do příští soboty, kdy se sejde ústřední výbor KSČM.

"Nejsem přesvědčen, o tom, že je to materiál, který by měl sloužit k tomu, že bychom vládě ustoupili a dohodu o toleranci dál realizovali," řekl Filip ČT.