Koalice projedná návrh na zrušení superhrubé mzdy a náhradu stravenek2Foto© echo24.cz

Koalice projedná návrh na zrušení superhrubé mzdy a náhradu stravenek

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Sociální demokraté jsou skeptičtí ke zrušení superhrubé mzdy, jak to navrhuje ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Ztrátu zhruba 25 miliard v rozpočtu si vláda nemůže dovolit, řekl novinářům před dnešním jednáním ve Strakově akademii předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

"Už tak bude sestavit rozpočet obtížné a s tou 25miliardovou sekyrou mi to připadá jako mission impossible," uvedl. I když jde o jeden z bodů programového prohlášení vlády, záměr by podle Hamáčka měl být odložen.

Negativní dopad návrhu na rozpočet zmínil při příchodu na jednání i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. "Je to návrh ministryně financí, jedna z vládních priorit," uvedl s tím, že je otázkou, jaká je vůle ke změně ve Sněmovně. "Jsme menšinová vláda, takže hledám podporu i v jiných stranách," konstatoval. Změnu superhrubé mzdy má jen za jeden ze 14 bodů z dnešního jednání koalice. Hlavně chce slyšet o legislativním plánu vlády na příští rok a prioritách nových ministrů tak, aby vedení dolní parlamentní komory vědělo, co má čekat.