Jurečka oznámí své rozhodnutí, zda bude kandidovat na šéfa lidovců4Foto© novinky.cz

Jurečka oznámí své rozhodnutí, zda bude kandidovat na šéfa lidovců

, 9 novinky, 6 zhlédnutí

Jurečka se o kandidatuře dlouho rozhodoval, zásadní pro něj byl názor manželky. Sjezd vnímá jako dobrou příležitost nejen pro změnu předsedy, ale také pro obnovu předsednictva. „Myslím, že je určitá obnova potřeba. Jsem za to rád, že i takhle to členové současného předsednictva jsou ochotni vnímat,“ řekl. Kdyby Jurečka nebyl zvolen předsedou, chce se ucházet i o pozici místopředsedy, pokud nenastanou nečekané okolnosti.

Výborný dříve uvedl, že na mimořádném sjezdu požádají současní místopředsedové strany o potvrzení svých mandátů, které získali na řádném březnovém sjezdu. Jsou jimi vedle Bartoška také Šárka Jelínková, Bohuslav Niemiec, Štěpán Matek a Petr Hladík.

Předseda liberecké KDU-ČSL Matek ve středu řekl, že na post místopředsedy rezignuje a nebude se o něj znovu ucházet. Hlavním důvodem je, že se na poslední chvíli rozpadla několik měsíců domlouvaná spolupráce pro krajské volby se Starosty pro Liberecký kraj, chce se tak jako předseda krajské lidovecké organizace zaměřit na blížící se volby.