Johnson: Bez dohody o brexitu žádné přechodné období nebude© zahranicni.ihned.cz

Johnson: Bez dohody o brexitu žádné přechodné období nebude

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Aktualizace: 25.06.2019 13:31 Vydáno: 25.06.2019, 13:30

Londýn - Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson, který má velké šance stát se příštím premiérem, zahájil sérii vystoupení v médiích. Činí tak poté, co čelil nařčení ze zbabělosti za údajně nedostatečnou komunikaci s voliči. V pondělním rozhovoru s BBC označil současnou brexitovou dohodu za mrtvou, uznal však, že bez "nějaké" dohody s Evropskou unií nelze hovořit o přechodném období pro adaptaci na nové podmínky. Stejně jako v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí LBC se však Johnson odmítl vyjádřit k noční návštěvě policie u své partnerky z konce minulého týdne.

Johnson vstoupil jako jasný favorit do závěrečné fáze volby lídra Konzervativní strany, který zároveň převezme premiérskou funkci. Jeho plány ohledně brexitu ale vyvolávají řadu otázek a i jeho poslední soupeř v souboji o vedení strany - šéf diplomacie Jeremy Hunt - mu o víkendu vyčítal, že svá stanoviska nevysvětluje v médiích.

V rozhovoru s BBC Johnson zopakoval, že dohodu o podmínkách brexitu vyjednanou končící premiérkou Theresou Mayovou považuje za mrtvou. Zachovat z ní chce jen část týkající se práv občanů EU žijících v Británii. Znovu zpochybnil urovnání finančních závazků dohodnuté na částku 39 miliard liber (1,12 bilionu Kč). Třetí hlavní pilíř "rozvodové smlouvy", tedy zajištění pokračování volného režimu na irské hranici, by pak z dokumentu vyškrtl úplně.