Je to pro mě konec světa, jen rozvrátíme finance, řekl Klaus o deficitu3Foto© echo24.cz

Je to pro mě konec světa, jen rozvrátíme finance, řekl Klaus o deficitu

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

"To, co se děje teď, je pro mě konec světa," řekl Klaus o plánovaném deficitu. Podle něj stát rozhazováním peněz nic nevyřeší. "My pouze rozvrátíme své finance. Způsobíme, že dluhy budou splácet nejen naše děti a vnuci, ale i vnuci našich vnuků. To je pro mě naprosto nepřijatelné," řekl. Podotkl přitom, že při ekonomické transformaci na počátku 90. let, kdy se HDP také propadl, hospodařilo Česko s vyrovnaným rozpočtem. Klaus tehdy působil nejprve jako ministr financí, později jako premiér.

Klaus v pořadu kritizoval i vládní programy na podporu ekonomiky, které jsou financovány státními půjčkami. "Kdyby stát měl schovány peníze a měl je připravené, kdyby si dělal nějaké zásoby, kdyby v posledních pěti šesti letech mimořádného úspěšného růstu neměl každou chvíli v rozpočtu dluh, pak by to mohl v tuto chvíli vydávat. Když to neměl, myslím, že vydávání peněz je v tuto chvíli problém," řekl.

Slova o tom že se Česko z krize proinvestuje, označil Klaus za iluzi. Podle něj je třeba systémově změnit české hospodářství, aby se pomohlo jeho oživení. "Ekonomika se musí radikálně změnit ... Musíme se vrátit k myšlenkám a postupům, které se dělaly po listopadu 1989. Prostě tu přeregulovanou ekonomiku, přestátněnou, musíme znovu trošku osvobodit," řekl. Vyzval přitom k omezení dotací i různých omezení přijímaných například kvůli řešení dopadů klimatických změn.