Jablonečtí zastupitelé odvolali primátora Milana Kroupu, den po jeho odchodu z ANO4Foto© irozhlas.cz

Jablonečtí zastupitelé odvolali primátora Milana Kroupu, den po jeho odchodu z ANO

, 12 novinky, 6 zhlédnutí

Zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou dnes odvolalo primátora Milana Kroupu zvoleného za ANO. Pro jeho odvolání bylo v tajném hlasování 18 z 29 přítomných zastupitelů. Návrh na doplnění programu dnešního jednání podal Štěpán Matek z dříve koaličního uskupení Společně pro Jablonec. Kdo Kroupu v čele druhého největšího města v Libereckém kraji nahradí, není zatím jasné.

V čele Jablonce stála od loňského podzimu koalice tvořená ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec. Dohromady měla v zastupitelstvu 17 mandátů ze 30. Rozpadla se v polovině srpna kvůli vnitřním neshodám. Důvodem byl ale také střet zájmů primátora. Ten jako jednatel firmy GREPA Networks vymáhá po Jablonci zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

Kroupa v minulých dnech opustil ANO. Hlavním důvodem je podle něj rozpad koalice, který považuje za své osobní selhání. K odchodu ho vedla také snaha nepoškozovat ANO, řekl v úterý Kroupa.