Itálie má nový plán ohledně migrace, chce přerozdělování2Foto© irozhlas.cz

Itálie má nový plán ohledně migrace, chce přerozdělování

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 14.07.2019 14:47 Vydáno: 14.07.2019, 14:47

Řím - Itálie chce v Evropské unii unii prosadit nový plán, jak se vypořádat s migrací, jehož součástí by byl například mechanismus přerozdělování nově příchozích uprchlíků nebo možnost, aby lidé z válečných oblastí mohli požádat o azyl přímo z domovských zemí. Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi to řekl v rozhovoru, který dnes otiskl deník Corriere della Sera. Evropské partnery chce Milanesi o svých návrzích začít přesvědčovat už v pondělí na setkání šéfů diplomacie zemí EU v Bruselu.

"Potřebujeme strukturovaný a trvalý mechanismus" pro přerozdělování migrantů, řekl ministr. Podle něj není možné, aby všechnu tíhu problému s migrací nesly jen jihoevropské země jako je Španělsko, Řecko nebo právě Itálie, kam migranti přes Středozemní moře převážně míří. "Nemůžeme už dál rozhodovat případ od případu a pokaždé hledat nějaké nouzové řešení," dodal.

V posledních měsících se nejednotnost Evropy týkající se migrace projevuje opakovaně v případech, kdy některá z lodí neziskových organizací, které na moři zachraňují migranty v ohrožení života, dlouhé dny marně hledá bezpečný přístav. Itálie už od loňského roku tyto lodě do svých přístavů nechce vpouštět, problémy ale mají tato plavidla třeba i na Maltě nebo ve Španělsku. Jihoevropské země argumentují, že migranti se chtějí dostat do Evropy, nikoli do konkrétní země a že by ostatní země EU měly projevit solidaritu a o migranty se postarat společně.