Hornický region Krušnohoří se dostal na Seznam světového dědictví UNESCO4Foto1Video© domaci.ihned.cz

Hornický region Krušnohoří se dostal na Seznam světového dědictví UNESCO

, 18 novinky, 2 zhlédnutí

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl dnes zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v Baku. Návrh na zápis této oblasti se staletou hornickou tradicí podalo společně Česko a Německo. Počet památek v České republice, které se mohou pyšnit titulem světového dědictví, se tak rozrostl na třináct.

Výbor na dnešním jednání vyzdvihl, že šlo o komplikovaný, ale velmi dobře koordinovaný návrh.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří, jak zní oficiální název společné česko-německé nominace, tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník.

„Je to mimořádná událost nejen pro Karlovarský kraj a saské partnery, ale i pro obě naše země. Potvrdila se tak výjimečná hodnota hornického regionu Krušnohoří na české i saské straně,“ řekla v reakci na zápis na Seznam světového dědictví hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.