ZataženoPraha11°
Hongkongské letiště kvůli demonstracím pro dnešek zrušilo všechny lety2Foto© zahranicni.ihned.cz

Hongkongské letiště kvůli demonstracím pro dnešek zrušilo všechny lety

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Kvůli demonstraci na letišti v Hongkongu zrušily místní úřady všechny ještě neodbavené pondělní lety. S odkazem na letištní správu o tom informovala agentura Reuters. Část aktivistů podle policie narušila provoz v odbavovací hale. Protivládní demonstrace na letišti pokračují již čtvrtý den, dav v pondělí navíc protestoval proti víkendovému násilnému zásahu policie. Ústřední čínské úřady v Pekingu uvedly, že hongkongské protesty začínají mít teroristické tendence.

Podle správy jsou ucpané všechny cesty vedoucí na letiště a parkoviště na místě jsou přeplněná. "Kromě odletů, které jsou již kompletně odbaveny a příletů, jež jsou už na cestě do Hongkongu, rušíme po zbytek dne všechny lety," uvedly úřady v prohlášení. Veřejnosti se nedoporučuje, aby se na letiště vydávala.

Hongkongské letiště je jedno z nejvytíženějších světových dopravních uzlů, za rok 2018 jím prošlo přes 74 milionů cestujících, uvedla agentura AFP. Už od pátku je zde kolem 5000 demonstrantů, kteří přijíždějícím turistům vysvětlují význam prodemokratických demonstrací, které se ve městě konají už od června.