Hamáček: Zeman kategoricky nevyloučil jmenování Šmardy, chce jednat13Foto© echo24.cz

Hamáček: Zeman kategoricky nevyloučil jmenování Šmardy, chce jednat

, 71 novinky, 3 zhlédnutí

Aktualizace: 26.06.2019 13:24 Vydáno: 26.06.2019, 13:05

Praha - Předseda sociální demokracie Jan Hamáček hovořil s prezidentem Milošem Zemanem o kandidátovi ČSSD na ministra kultury Michalu Šmardovi. Zeman podle něj kategoricky nevyloučil jeho jmenování, chce dál vyjednávat. Hamáček to dnes řekl novinářům po zasedání poslaneckého klubu, nic se podle něj nemění na tom, že ČSSD dnes podpoří vládu při hlasování o nedůvěře. O situaci jednal Hamáček i s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Uvedl, že jednou z variant dalšího postupu v případě nejmenování Šmardy je ústavní žaloba. Tu by ale podle něj měl podat premiér.

Sociální demokraté trvají na tom, že situace na ministerstvu kultury se má vyřešit do neděle 30. června. Pokud se tak nestane, svolá ČSSD mimořádné jednání předsednictva, které rozhodne o dalším postupu. Hamáček je připraven za Zemanem jet podle termínu, který prezident navrhne.

"Z mého pohledu řešení situace je, že Antonín Staněk v souladu s ústavou bude odvolán a bude jmenován Michal Šmarda tak, jak to předpokládá koaliční smlouva," řekl Hamáček. Podle ústavy by se tak mělo stát bez zbytečného odkladu, doplnil. "Za sociální demokracii trváme na tom, že má být ústava dodržována. Jsme připraveni jednat prakticky kdykoli," dodal vicepremiér.