Finanční náhrady z církevních restitucí se danit nemají, rozhodl Ústavní soud14Foto1Video© echo24.cz

Finanční náhrady z církevních restitucí se danit nemají, rozhodl Ústavní soud

, 42 novinky, 3 zhlédnutí

Aktualizace: 15.10.2019 06:46 Vydáno: 15.10.2019, 06:16

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes oznámí, jak rozhodl o návrhu na zrušení daně uvalené na finanční náhrady v církevních restitucích. Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa svolal veřejné vyhlášení nálezu. Napadený zákon má jen tři stručné články, jejichž účinnost se projeví 1. ledna 2020 v zákonech o daních z příjmu a majetkovém vyrovnání s církvemi. Pokud nezasáhne ÚS, budou pak náhrady podléhat 19procentnímu zdanění.

První návrh na zrušení kontroverzního zákona podaly čtyři desítky senátorů z KDU-ČSL, ODS a dalších klubů, za které jednal Petr Šilar (KDU-ČSL). Později doručené návrhy poslanců opozice a senátorů za STAN soud odmítl, avšak dále s jejich signatáři počítal jako s vedlejšími účastníky řízení.

Podle první skupiny senátorů je zdanění náhrad nepřípustně retroaktivní, vyvolává daňovou nerovnost a zasahuje do legitimního očekávání církví a náboženských společností. Vláda podle senátorů ani netvrdila, že jde o daňový zákon v ústavněprávním smyslu, jediným cílem bylo snížit restituční finanční náhrady, považované některými politiky za nepřiměřeně vysoké.