Evropu trápí vlna veder, řada zemí čeká nové teplotní rekordy2Foto© ihned.cz

Evropu trápí vlna veder, řada zemí čeká nové teplotní rekordy

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 25.06.2019 15:32 Vydáno: 25.06.2019, 13:38

Vídeň/Berlín - Velkou část západní, střední a jižní Evropy dál trápí vlna extrémních veder, která bude podle meteorologů kulminovat koncem týdne. Řada zemí proto očekává, že se budou přepisovat červnové teplotní rekordy, a vydala kvůli vysokým teplotám varování, kterými občany upozorňuje na zdravotní rizika. Na východě Německa hasiči bojují s lesními požáry a na teploty dosahující až 40 stupňů Celsia se připravují i v zoologických zahradách.

Švýcarské úřady dnes zvýšily úroveň varování před vedry na druhý nejvyšší stupeň, a to pro oblasti u hranic s Německem a Itálií. Meteorologové lidi nabádají, aby se v následujících dnech pokud možno vyhnuli fyzicky náročným činnostem a delšímu pobytu na slunci.

Rakouský meteorologický institut ZAMG očekává, že ve středu a ve čtvrtek se budou přepisovat tabulky nejteplejších červnových dní zejména ve spolkových zemích na západě země. Ve Vorarlbersku nebo Tyrolsku by teploměry měly ukázat kolem 37 stupňů Celsia. Už dnes ale zaznamenali tropické teploty přes 32 stupňů i ve Vídni, kde se na další oteplení připravují i v zoo v Schönbrunnu, napsala agentura AP. Například ve výběhu orangutanů mají zvířata mokré houby či nádrž s vodou, aby se mohla osvěžit.