Skoro jasnoPraha10°
Evropská komise sjednotila ceny volání, v Česku operátoři museli zlevnit na polovinu5Foto© domaci.ihned.cz

Evropská komise sjednotila ceny volání, v Česku operátoři museli zlevnit na polovinu

, 9 novinky, 5 zhlédnutí

Od středy začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 koruny za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 koruny) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 koruny) za SMS.

Zavedení nových maximálních cen navazuje na zrušení poplatků za roaming z června 2017 a je součástí unijní revize předpisů o telekomunikacích. "EU zasahuje proti neúměrně vysokým cenám, které jsou lidem účtovány za volání z jejich domovské země do jiného státu EU. Díky těmto dvěma krokům je nyní evropský spotřebitel plně chráněný před astronomickými fakturami za volání na jakékoliv evropské číslo, ať už doma, nebo v zahraničí," uvedla eurokomisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová.

Vodafone snížil od 7. května cenu hovoru v rámci EU na 5,80 koruny za minutu. T-Mobile cenu snížil na 5,89 koruny za minutu a 1,86 koruny za SMS. Zároveň sjednotil ceny pro tarify a předplacené karty Twist. Stejné ceny nabízí i O2.