Dosud nejhorší schodek rozpočtu: 195,2 miliardy korun2Foto© echo24.cz

Dosud nejhorší schodek rozpočtu: 195,2 miliardy korun

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Schodek státního rozpočtu ke konci června stoupl na 195,2 miliardy korun z květnových 157,4 miliardy korun. Loni ke konci června byl schodek 20,7 miliardy korun. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí. Letošní červnový výsledek je nejhorší od vzniku ČR. Dosud byl ke konci června nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2010, a to 75,7 miliardy korun.

V červnu se tak deficit rozpočtu prohloubil o 37,8 miliardy korun. "Zatímco v předchozích letech bylo tradičně přebytkové hospodaření v červnu výrazně podpořeno inkasem daní z příjmů právnických osob, v letošním roce převažuje efekt propadu ekonomické aktivity a dopady opatření financovaných státním rozpočtem na pomoc zaměstnanosti, domácnostem a firmám," uvedlo ministerstvo.

Sněmovna v dubnu kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšila letošní schodek rozpočtu na 300 miliard korun a tento týden pustila do druhého čtení projednání návrhu na zvýšení schodku na 500 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.