MrholeníPraha10°
Do Rady ČT poslanci zvolili Hanu Lipovskou, Luboše Xavera Veselého a Pavla Matochu3Foto© idnes.cz

Do Rady ČT poslanci zvolili Hanu Lipovskou, Luboše Xavera Veselého a Pavla Matochu

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Ve druhém kole volby poslanci volili tři televizní radní a jednoho rozhlasového radního. V Radě ČT zasedne ekonomka Hana Lipovská, moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý a novinář Pavel Matocha. Rozhlasovou radní se stala bývalá předsedkyně této rady Hana Dohnálková.

„Neberme tu volbu na lehkou váhu. Jakkoli se tady nad tím někteří usmíváte, skutečně prosím jednejte podle slibu, který jsme všichni na začátku svého mandátu dali,“ apelovala ještě před volbou předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová s tím, že je potřeba, aby Česká televize fungovala i nadále tak, jak jí ukládá zákon. Podle Pekarové na tom závisí i to, aby společnost nadále byla zcela svobodná a demokratická.

Ke zvolení bylo dnes nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich obdržela 114, Matocha 108 a Veselý 111. Ti, kteří neprošli měli hlasů mnohem méně. Douda získal 60 hlasů, Holý 72 a Klíma 70. V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali do 15členné televizní rady rady někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.