ZataženoPraha10°
Do ČR se z Itálie dostalo 10 500 pstruhů se zakázanou látkou© idnes.cz

Do ČR se z Itálie dostalo 10 500 pstruhů se zakázanou látkou

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Veterináři zjistili, že 10.500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň, povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Se zbytky této látky se veterináři v posledních letech setkávají spíše sporadicky, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V EU je její používání zakázané od roku 2000, nesmí se také používat ve Spojených státech amerických nebo v Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

»Na začátku dubna bylo přes 10.000 živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. - 15. 4. 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je možné vrátit v místě nákupu,« uvedl Vorlíček. Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert.