CVVM: Ve volebním průzkumu před nouzovým stavem vedlo hnutí ANO, nyní čelí kritice4Foto© echo24.cz

CVVM: Ve volebním průzkumu před nouzovým stavem vedlo hnutí ANO, nyní čelí kritice

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Praha Ve volebním průzkumu prováděném ještě před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru vedlo stále hnutí ANO premiéra Andreje Babiše s výrazným náskokem na ostatní strany. Na přelomu února a března by ANO získalo ve volbách do Sněmovny 33 procent hlasů, zatímco druhá ODS zhruba dvakrát nižší podíl.

Volební průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ale začal ještě před výskytem prvních případů koronaviru v Česku a skončil před začátkem nouzového stavu a řady vládních preventivních opatření. Některé kroky Babišovy vlády v koronavirové krizi jsou ale kritizovány, například kvůli nedostatku ochranných prostředků.

K volbám do Sněmovny by na přelomu února a března přišlo asi 62 procent Čechů. Účast by tak byla podobná jako při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy k urnám dorazilo asi 61 procent voličů. Také pořadí prvních tří stran podle podílu hlasů by zůstalo stejné. Za prvním ANO a druhou ODS by skončili na třetím místě Piráti, kteří by nyní získali 12,5 procenta hlasů.