Covidu podlehlo přes 20 tisíc lidí, reprodukční číslo je nejvyšší od ledna2Foto© idnes.cz

Covidu podlehlo přes 20 tisíc lidí, reprodukční číslo je nejvyšší od ledna

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

S covidem-19 dosud zemřelo 20.194 lidí, poslední tisícovka úmrtí přibyla za osm dní. Před měsícem bylo úmrtí o 4000 méně. Méně než sto lidí za den zemřelo s koronavirem v Česku naposledy před Vánoci. Za pátek sice ministerstvo hlásí zatím 93 obětí, čísla ale při pozdějších aktualizacích rostou. Ve čtvrtek bylo úmrtí 163.

Zatížení nemocnic zůstává vysoké. Hospitalizovaných bylo k pátku 7266 pacientů s covidem-19, nad sedmi tisící je počet posledních pět dnů. Pacientů ve vážném stavu je rekordních víc než 1500 v posledních dvou dnech, k pátku počet klesl zhruba o 40 na 1507.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že na počátku března denní počty nakažených překročí 20.000, nemocnice budou podle předpokladu v příštím týdnu přijímat přes 700 pacientů s covidem-19 denně. Pro zpomalení šíření nákazy vláda v pátek přijala další zpřísnění opatření, platit budou od pondělka na tři týdny. Zakázané budou s výjimkami cesty mimo okres, zavřou se školky i zbývající otevřené školy a další obchody. Zpřísní se také pravidla pro zakrytí nosu a úst. Průmysl ale omezen nebude, začít má zatím dobrovolně testování na koronavirus ve firmách.