PolojasnoPraha12°
Čistý zisk ČEZ vzrostl v pololetí o 45 procent na 11,2 miliardy© byznys.ihned.cz

Čistý zisk ČEZ vzrostl v pololetí o 45 procent na 11,2 miliardy

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Energetická společnost ČEZ zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 45 procent na 11,2 miliardy korun. Důvodem jsou především vyšší prodejní ceny elektřiny a zisk z obchodování s komoditami. Tržby se zvýšily o 13,8 miliardy na 100 miliard korun. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Analytici podobné pololetní výsledky očekávali.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl v pololetí o 19 procent na 32,1 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak dosáhl 12 miliard korun. "Navzdory snížení očekávané výroby elektřiny potvrzujeme naše ambice na úrovni hospodářských výsledků za celý letošní rok," uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák. Firma očekává provozní zisk EBITDA ve výši 57 až 59 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 17 až 19 miliard.

Za prvních šest měsíců letošního roku se výroba elektřiny z tradičních zdrojů zvýšila o čtyři procenta na 30,8 terawatthodiny (TWh). Jaderné zdroje vyrobily o 0,3 TWh více. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren dosáhla 1,2 terawatthodiny, což je meziroční nárůst o 19 procent.