ZataženoPraha17°
Čína zahájila další manévry u Tchaj-wanu4Foto© zahranicni.ihned.cz

Čína zahájila další manévry u Tchaj-wanu

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že vojenské cvičení se koná poblíž Tchajwanského průlivu a účastní se ho jednotky čínského námořnictva a letectva. "Manévry jsou logickou, nutnou akcí, která reaguje na současnou situaci v Tchajwanském průlivu a která je zaměřena na obranu národní suverenity a územní integrity," uvedl mluvčí ministerstva Žen Kuo-čchiang. "Tchaj-wan je čistě vnitřní záležitostí Číny, do níž se nesmí žádné zahraniční síly vměšovat," dodal.

"Kdo si hraje s ohněm, ten se spálí," varoval Žen. Redaktor čínského státního deníku Global Times Chu Si-ťin na sociální síti Weibo napsal, že cvičení je přípravou na útok na Tchaj-wan, pokud by taková akce byla někdy potřeba. Podle něj manévry také umožní získat informace o tchajwanských obranných systémech.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že čínské stíhačky v pátek opakovaně narušily tchajwanský vzdušný prostor. Tamní velitelství poslalo do vzduchu vlastní bojové letouny k monitorování čínských aktivit, napsala agentura Reuters.