ZataženoPraha17°
Čína přijala kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong2Foto© zpravy.aktualne.cz

Čína přijala kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Peking  Vrcholný orgán čínského parlamentu, stálý výbor, v úterý schválil kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong. Informovala o tom japonská agentura Kjódó. Podle kritiků právní předpis v někdejší britské kolonii, která je zvláštní administrativní oblastí Číny, omezí svobodu. V Hongkongu proti zavedení zákona v posledních dnech protestovaly stovky lidí.

Jeden z nejvýznamnějších představitelů prodemokratického hnutí Joshua Wong oznámil, že odstupuje z postu lídra. Zdůvodnil to podle Reuters tím, že se stane hlavním terčem čínského bezpečnostního zákona. „Pokud můj hlas nebude brzy slyšet, tak doufám, že mezinárodní společenství bude nadále hovořit za Hongkong a že vystupňuje úsilí, aby bránilo poslední zbytky naší svobody,“ řekl.

Současná správkyně města Carrie Lamová, kterou oponenti už řadu měsíců kritizují za podřízenost Pekingu, prohlásila, že jí nepřísluší zákon komentovat, neboť zasedání v Pekingu týkající se návrhu ještě neskončilo. Následně odmítla odpovídat na jakékoli otázky týkající se zákona.